Alopeci – Forebygging og behandling

Alopepi

Alopeci er en velkjent tilstand der kroppens eget immunforsvar går til angrep på hårrøttene og skaper flekker der håret faller av. Dette kan ofte være permanent, og da er en hårtransplantasjon en god løsning for de som vil ha hårveksten tilbake.

Årsker til at man får alopeci

Det er mange teoreier om hva som fører til alopeci. Mange opplever at de får skallede flekker i perioder av livet som er ekstra stressende, og det kan være at tilstanden slår ut når immunforsvaret ellers er svekket av stress.

Det er også teorier om at celleforandringer i hårsekkene gjør at immunforsvaret reagerer, og det kan se ut som for mye sollys eller eksponering til kjemikalier som fører til celleforandringer øker risikoen for at man utvikler alopeci i voksen alder.

Hvordan kan man forebygge alopeci?

Når håret er borte og man har skallede flekker på hodet er det som regel bare en hårtransplantasjon som hjelper, og svært få får tilbake hårveksten etter et utbrudd med alopeci.

For å beskytte hår og hårsekker anbefales det at man bruker milde hårprodukter, og beskytter hodet mot UV-stråling ved å bruke kremer med solfaktor. På dager med sterk sol er det beste å bruke en hatt, slik at du stenger de farlige strålene helt ute.

Håp for de fleste!

Mange som lider av alopeci velger å barbere hodet, men om man har mørkt hår blir ofte flekkene enda mer tydelige. En hårtransplantasjon kan fylle igjen hullene, og gjøre at du igjen får en manke du kan være stolt av.