Få håret tilbake med ny teknologi

Hårkloning

Hårtap har utløst angst hos både menn og kvinner i evigheter. De gamle egypterne malte hårkronen med en pasta laget av eselhover, dadler og hundepoter i et forsøk på å øke veksten. På 1990-tallet begynte stoffer som Rogaine og Finasteride å gi nytt håp, og i senere tid har det dukket opp medikamenter i pille- og sparyform med påståtte follikkelforsterkende krefter.

Hvis du har å gjøre med hårtap og vil få håret tilbake, er en hårtransplantasjon det eneste alternativet som er tilgjengelig akkurat nå. Prosedyren innebærer å fjerne friske hårsekker fra sidene eller baksiden av hodet og transplantere dem til andre områder der hodebunnen har tynt hår eller er skallet. Veldig mange er villige til å bære kostnadene ved få håret tilbake med denne prosedyren, men blir erklært som uegnede kandidater fordi de ikke har tilstrekkelig med donorhår.

Kan vi snart få håret tilbake med hårkloning?

Hårkloning ville ha løst dette problemet. Det ville ha gitt ubegrenset tilgang på sunt donorhår, og derfor gjøre alle som ønsker det til egnede kandidater for hårtransplantasjoner. Selv de som knapt har hår igjen. Imidlertid er denne innovative ideen ennå ikke satt ut i live. Etter flere år med forskning utført av anerkjente institusjoner, er ikke gåten løst.

Les videre for å finne ut mer om hårkloning.

Konseptet bak hårkloning

Den grunnleggende ideen bak hårkloning er at friske hår- eller follikkelceller kan trekkes ut og multipliseres ved hjelp av forskjellige metoder. Prosessen vil produsere en rekke celler som deretter kan transplanteres på skallete områder av hodebunnen.

Forskjellen mellom hårkloning og hårformering

Siden konseptet er relativt nytt i bransjen, er det ingen overraskelse at begrepene hårkloning og hårformering brukes om hverandre, til tross for at det er viktige forskjeller mellom dem.

  • Ved hårkloning fjernes en hårsekk og klones in vitro ved å bruke et vekstmedium som tjener til å oppmuntre til multiplikasjon.
  • Hårformering innebærer derimot å fjerne en hårsekk og kutte den i flere stykker. Disse ville deretter bli transplantert på hodebunnen til en skallet pasient. Håpet er at spirende stamceller som fremdeles er festet ved bunnen av håret vil bidra til å generere en ny follikkel som det vil vokse nytt hår gjennom.

Pågående forskning for å få håret tilbake

Kloning og formering av hår har de siste årene blitt et av de mest lovende forskningsområdene når det gjelder å få håret tilbake. Flere bedrifter og institusjoner har gjort betydelige fremskritt. Disse inkluderer:

HairClone og Intercytex

Intercytex var blant de første selskapene som begynte å eksperimentere med kloning av hår. De prøvde å klone hårsekker fra stamceller hentet fra nakken til pasientene. Resultater fra fase 2-forsøk viste lovende resultater, men etter fase 3 erklærte selskapet at forsøkene var mislykkede og forskningen ble avbrutt.

Intercytexs tidligere direktør gikk videre til et selskap kalt HairClone som senere lanserte verdens første hårsekkbank. De hevder at siden kvaliteten på hårsekkene reduseres med alderen, kan unge menn lagre hårsekkene og bruke dem i fremtiden. I løpet av den tiden vil teknologien ha modnet.

Replicel

RepliCel Life Sciences har hatt et av de mest aktive forskningsprogrammene for hårkloning i den siste tiden. De slo seg sammen med et japansk selskap for å promotere sin unike metode for å formere hår, kjent som RCH-01. Metoden bruker en del av hårsekken som inneholder hudceller. Disse fjernes fra bakhodet til en pasient og dyrkes i store mengder. Deretter transplanteres de på et skallet hode.

Resultater publisert i 2020 viste skuffende resultater ettersom menn som deltok i studien hadde veldig liten hårvekst. 

Hva vil hårkloning koste?

Det er vanskelig å forutse hårtransplantasjon pris ved kloning. Det vi kan være sikre på er at denne metoden vil koste mye mer enn selv de dyreste DHI-hårtransplantasjonene. Det vil definitivt ikke være et rimelig alternativ for å få håret tilbake. Selv når hårkloning til slutt oppnår gode resultater, vil det fortsatt være spørsmål om effekten over tid. Det dukker også opp spørsmål som hvor lenge klonet og transplantert hår vil leve, og om det vil kreve regelmessige oppdateringer for å opprettholde den opprinnelige hårkloningen.

Selv om hårkloning trenger mer tid og forskning for å bli en realitet, har bransjeeksperter kåret det til den beste teknologien å se på i nær fremtid. Det ville uten tvil vært et stort fremskritt for de som ønsker å få håret tilbake, og forhåpentligvis gjøre hårtap til en mindre plagsom opplevelse for folk over hele verden.